Lafken

>> dissabte, 30 d’abril del 2011




Lafken vol dir mar en l'idioma dels mapuches, el mapudungun. He estat amb ella, gràcies a la meva feina, que em permet conèixer a vegades persones especials. Trenes negres, mirada neta, vestit acolorit i sobri a l'hora. Demana permís per trepitjar l'herba, per passar el riu, per agafar una poma de l'arbre. Respectuosa com tots els mapuches desde fa milers d'anys, dóna una lliçó d'ecologisme als que l'han inventat fa quatre dies. Agraeix la natura per donar-li el menjar, l'aire, el sol, el cel, els núvols i la pluja. La seva filosofia es perd en la nit dels temps. Una cosmovisió compartida amb tants i tants altres pobles indígenes que van poblar el continent americà de nord a sud ja fa milers d'anys, molt abans que els desgraciats dels espanyols anessin allà a arrasar-ho tot pels seus sants nassos, amb permís de déu i del rei de torn. Mare meva! No em puc imaginar com seria el món de no haver existit els Reis Catòlics, Colón, Pizarro i la mare que els va parir, però
d'entrada, de mapuches n'hi hauria uns centenars de milers més que no pas ara. I les seves terres,  robades amb total impunitat abans pels colonitzadors i ara pels governs que les venen a les empreses transnacionals ( Telèfonica i Endesa entre d'altres), encara es comptarien per milions d'hectàrees i no per  la bírria de què disposen ara.

5 comentarios:

Garbí24 30 d’abril del 2011, a les 22:36  

les coses bones que ha arribat a destruir l'ansia de poder.....són inmesurables

fra miquel 1 de maig del 2011, a les 1:13  

Cada cop més, crec que els homes aconseguirem autodestruir-nos...
Quant no quedin arbres, ni aigua potable o tot sigui radioactiu...
Com deia en Perich: "El hombre es el animal mas parecido al ser humano"

llum 3 de maig del 2011, a les 9:44  

Garbí i Fra Miquel, cada cop hi penso més en tot plegat . Com n'arribem a ser de miserables!

el paseante 5 de maig del 2011, a les 0:24  

Però els van evangelitzar, això no ho expliques (que només et quedes amb les coses negatives). I, tot plegat, no sé on vaig llegir que només van morir uns 50 milions de persones en aquella conquesta americana.

Ens quedem amb els monstres de Hitler, d'Stalin... Però deunidó els holocausts que espanyols, anglesos, francesos... van fer a Amèrica, l'Africa...

Té raó Fra Miquel: aconseguirem autodestruir-nos.

llum 5 de maig del 2011, a les 10:02  

Tens tota la raó paseante, parlem de Hitler com un monstre i en canvi Colón, Pizarro i tots els que van venir darrera van ser la rehòstia en barca que van "descobrir" un nou món. No et fot? El van "descobrir" i resulta que milers d'anys abans ja hi rondava gent per allà. Per no dir tota la gent que es van carregar i tot l'anorreament cultural que van protagonitzar amb les evangelitzacions. La mare que els va parir!

Publica un comentari a l'entrada

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP